fredag 13. desember 2013

Gourmetbyen Fredrikstad?

Det er lenge til sommerens bryggegleder gjør sitt inntog, men det skjer positive ting på mat- og nytelsesfronten i sommerbyen Fredrikstad også om vinteren! De siste ukene har nemlig byens feinschmeckere fått utvidet sitt handelsområde betraktelig. Choco Loco åpnet nylig eget utsalg i sentrum, utelukkende med egne produkter, og forrige helg åpnet Cosimo Curci sin italienske delikatesseforretning i nabolokalet. Dette er to forretninger som er vel verdt et besøk, og kundetilstrømningen da jeg var innom, tyder på at tilbudet er sterkt ønsket. Forhåpentligvis klarer begge å holde hodet over vannet også etter at julegaverushet har gitt seg. Selv endte jeg med deilig marmelade fra Torsnes og utsøkt italiensk porchetta og paprikapesto i handleposen. Lørdagskosen var sikret! 

Etter Eivind Hellstrøms nedsabling av serveringstilbudet i Fredrikstad for noen år tilbake, er det svært gledelig å se utviklingen av byens gourmettilbud de senere årene, ikke bare på restaurantfronten. Lille Special var et kjærkomment tilskudd til Gamlebyens butikkflora. Jeg kjente flere som bevisst gikk dit for å handle nærmest tvangsmessig nesten hver uke – rett og slett for å være med på å sikre driften. Her gjaldt det å sikre seg matmessig tilfredsstillelse og nytelse for fremtiden.  Frykten var heldigvis ubegrunnet, og snart åpnet Lille Special også en butikk i gågaten. Nettopp sjokoladen fra Choco Loco var en av spesialitetene som undertegnede verdsatte ved sine besøk hos Lille Special. Den senere tiden har også flere blitt oppmerksomme på Bølgen konfektverksted, blant annet på julemarkedet i Gamlebyen og etter oppslag i Fredriksstad Blad. Søt kvalitet er på fremmarsj.

På den av Hellstrøm nedsablede restaurantfronten har vi hatt flere gode restauranter med varierende holdbarhet. Fabel og Thai Market er blant restaurantene som virkelig har gjort seg positivt bemerket i det siste, og flere gode sushikokker har beriket byen med sitt nærvær. Flere restauranter kunne også blitt nevnt. I tillegg har Havnelageret gjort suksess som byens fremste tilbyder av skummende kvalitetsdrikkevarer, inkludert lokalt brygg fra Nøisom. Øl har blitt trendy også i Fredrikstad, og folk vil ha noe annet enn dvask pils til stive priser på brygga. Når det er sagt, opplever jeg at kvaliteten på etablissementene på bryggepromenaden generelt har tatt seg betraktelig opp de senere årene, selv om prisnivået kan oppleves å være kunstig høyt.

Totalvurderingen er at Fredrikstads livsnytere, gourmeter, kvalitetsbevisste ølhunder, slikkmunner, feinschmeckere og gourmander utvilsomt har fått bedre vilkår for å sikre sin overlevelse de senere årene. Selv om østfoldingene nok fortsatt i stor grad er litt harry, og gatekjøkkenene florerer over hele fylket, er det tegn til bedring. Fredrikstad er intet strålende unntak fra hurtigmatens forbannelse, kebab- og burgersjappene florerer, men det lite flatterende stemplet ”Junkfood City” bør  modereres basert på de gode eksemplene nevnt ovenfor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar