lørdag 16. november 2013

Fredrikstad-barometeret uke 46


Høytrykk:

Mossingene melder seg ut av Østfold?
Denne uken har det vært høy temperatur i diskusjonen om Østfolds identitet – eller snarere mangel på felles identitet. Skillet mellom indre og ytre er ganske markant her i fylket, og nå vil mossingene mer eller mindre offisielt melde overgang til Oslo. Særlig er det nok hovedstadens kulturliv som lokker langt mer enn en skrinlagt fylkesscene i Fredrikstad. Om vår nye regjering gjør alvor av å åpne overgangsvinduet slik at vi omsider kan få dyttet mossingene ut, gjenstår å se. Defenestrering er historisk sett et virkemiddel som har hørt hjemme i langt mer venstrevridde regimer enn det norske, men hva med litt fornyelse, fru Statsminister? Nå har du en alle tiders sjanse.

Idrettsbyen Sarpsborg markerer seg sterkt i disse dager. SAs nyhets- og sportsredaktør Petter Kalnes hevder faktisk at den andre byen er en av landets fremste idrettsbyer, særlig om man tar størrelsen i betraktning. I sin sportsblogg nevner Kalnes at Sarpsborg 08 forhåpentligvis er i den øverste divisjonen både på dame- og herresiden i fotball i løpet av lørdagen, Sparta er i eliteserien i ishockey, Sarpsborg har to lag i innebandyens eliteserie og jammen har de ikke et bandylag i eliteserien også. I øyeblikket må vi her ute ved Glommas munning kanskje krype til korset og noe motvillig si oss enig, selv om Særp likevel ikke fikk noe lag i neste års Toppserie? For egen del er jeg mest misunnelig på Tippeligaplassen til Sarpsborg 08. Det øvrige får jeg ta til etterretning mens vi igjen børster støv av FFKs omfangsrike pokalsamling her i sydligere strøk. Trøsten får være at mossingene har det verre. Der er det kun Galleri F15 som spiller i eliteserien.  

Fredrikstadpikene er best! Selv om erkesærping Kalnes fremhever Sarpsborgs fortreffelighet som eliteidrettsby, vil jeg hevde at Fredrikstad er klart bedre enn Særp på ett viktig område: Vi har døm beste damene! Det vet jo alle guttær fra Fredrikstad rent intuitivt, men det gjelder også innenfor eliteidretten. Fredrikstad Ballklubb spiller i Postenligaen, Sleviks innebandydamer leder eliteserien, mens Fredrikstad Skiklubbs orienteringsjenter tok sølv i NM-stafetten og har flere dyktige jenter som hevder seg godt også individuelt. Innenfor de større lagidrettene ser Sarpsborg ut til kun å ha ett elitelag, og det er i damenes eliteserie i ishockey, som består av hele fire lag. Det var kanskje ikke flere på
meldte? Derfor er det utvilsomt Fredrikstad som har døm beste damene i Østfold. Det passer spesielt godt i jubileumsåret for kvinnenes stemmerett.
Kvinner i hundre – det er Fredrikstad det!

Lavtrykk:
 

Erling Omvik går av. FB-redaktøren emigrerer fra redaktørstolen til fiskerlivet på Helgelandskysten. I skrivende stund er det ikke et sted i landet hvor det er sterkere lavtrykk enn der når ekstremværet Hilde nå slår til for fullt. Selv har han vært med på å sette dagsordenen gjennom mange år og har skapt lokale høytrykk og lavtrykk som den ubestridte høvdingen i byens største meningsbærer. Skitt fiske, Erling!

Fylkesscenen skaper høytrykk i Moss, men i statsbudsjettet regnet den helt vekk. Meningene om denne scenen er ytterst delte. Mossingene har sagt at de ikke kommer til å bruke den, samtidig som de har angrepet det de mener er Fredrikstads oppblåste selvbilde, og folk fra Indre Østfold drar nok heller til Oslo enn Fredrikstad for å få med seg de største forestillingene. Klarer man da å få 900 mennesker fra Sarpsborg, Fredrikstad og Halden til å fylle salen ofte nok til at det er liv laga for en slik scene? Tvilsomt. Det burde imidlertid ikke komme som en overraskelse at det er vanskelig å skape en sterk regionhovedstad så nær landets hovedstad. Det ryktes ellers at byen vår trenger et nytt og moderne bibliotek. Kanskje den kasserte fylkesscenen i stedet kan bli til fylkets ledende bokscene i tett samspill med vårt eminente litteraturhus? Det er flere måter å skape et rikt og mangfoldig kulturliv på – selv uten mossingenes bifall. Vi skal ikke tvinge dem vekk fra hovedstadens glattpolerte storoppsetninger, men heller lokke dem med et godt og originalt kulturtilbud med en levende sjel!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar