søndag 24. november 2013

Fredrikstad-barometret uke 47

Høytrykk:

Østfold-identiteten diskuteres fortsatt ivrig, og det dreier seg om langt mer enn bare lokaliseringen av fylkesscenen. Noen elsker Østfold, slik som historiker Trond Svandal. Samtidig ser han også at det kan være utfordrende å skape en samlende Østfold-identitet. Hans tanker om temaet kan du lese her. En av mine andre favorittblogger tweeds.no tar også for seg Østfold-identiteten. Knut Thomas Hareide-Larsen beskriver her fylket Østfold som «en nisselue som ble tredd nedover oss i 1662 og luen har aldri helt passet». Les hans beskrivelse av østfoldingens problem her.

Kommunen kjøper Fredrikstad stadion! Værste og rådmannen er enige, og de foreløpige signalene fra både posisjon og opposisjon går i favør av stadionkjøp. Dermed kan det se ut til at Fredrikstad kommune kjøper Norges flotteste stadion, og fjerner FFKs største hodepine. En lang og pinefull ferd på konkursens rand kan være over for byens fotballstolthet. Forhåpentligvis tar klubben med seg noen lærdommer på veien mot toppen og satser videre på unge talenter, gir dem sjansen og lar være å kjøpe seg til fant. Exit Værste – enter Terje Høili?

Nexans flytter sin sjøkabelavdeling til Fredrikstad. Det betyr nye arbeidsplasser og positive ringvirkninger for Fredrikstad-samfunnet i form av kjøp av eksterne varer og tjenester. Samtidig er dette også positivt nytt for Østfold, og nettopp det østfoldske «vi» er vi jo opptatt av i disse dager. Nexans er allerede Haldens største industriarbeidsplass, og noe av begrunnelsen for å flytte sjøkabelproduksjonen fra Kristiansund til Fredrikstad er nærheten til avdelingen i Halden. Det innebærer at Nexans posisjon i Østfold styrkes og at Nexans neppe har tenkt til å forsvinne herfra med det første. Gledelig!

Håndballsensasjon i Kongstenhallen! Ettermiddagens FBK-seier mot Byåsen kom som lyn fra klar himmel både på Byåsen og FBK, vil jeg tro. FBK hadde før denne kampen kun en seier i årets Postenliga for damer. Byåsen var skyhøye forhåndsfavoritter. Med seieren mot topplaget Byåsen fikk FBK-jentene kjærkomne bonuspoeng i kampen for å overleve. Her er det bare å gratulere byens brave håndballamasoner!

Lavtrykk:
Nexans flytter sin sjøkabelavdeling til Fredrikstad. Her har Thoresen gått amok med klippe- og limefunksjonen, tenker du kanskje? Denne tittelen stod vitterlig også i høytrykksavdelingen ovenfor, men det er innvendinger mot Nexans’ bygging på Øra. Siktlinjen fra Kongsten fort ødelegges med Nexans høye kabeltårn og annen utbygging i høyden. Dette er bare ett av mange inngrep mot de historiske festningsverkene i Fredrikstad i moderne tid. Siktlinjen mot havet høres kanskje ikke ut som det mest dramatiske inngrepet, men mange bevaringstilhengere er bekymret for at alle små og store inngrep innebærer en gradvis fjerning av den historiske arven og identiteten vår. I den senere tid har utbyggingen mellom Vaterland og Gamlebyen og nybygget ved den internasjonale skolen skapt overskrifter. Disse utbyggingene vil nok intuitivt virke mer alvorlige enn et industribygg eller to langt ute på Øra. Spørsmålet om hvor vi skal sette grensene for hva som kan regnes som et urimelig inngrep i vårt historiske arvegods, vil vi nok møte på i uoverskuelig fremtid her i byen. Når kultur møter kapital, evner vi sjelden å se lenger enn noen få år frem i tid.
Sarpsborgs Tippeligaeventyr fortsetter. I en heller kjedelig forestilling borte mot Ranheim ble all spenning ødelagt etter 35 minutter da Mohamed Elyounoussi lobbet inn 0-1. Da måtte Ranheim ha tre mål for å snu det hele, og særpingæne kunne sette på cruisekontrollen. Det er bare å gratulere nabobyen med fornyet Tippeligakontrakt. Forhåpentligvis har Østfold to Tippeliga-lag i 2015. Neste år går FFK for cupgull, forutsatt at vi slår Kvik/Halden i 1. eller 2. runde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar