fredag 15. november 2013

Vi venter fortsatt på Sarpsborg…

De nærmeste ukene er det to viktige hendelser som får stor betydning for byens fotballstorhet. Den mest grunnleggende av disse foregår i bystyresalen i Gamlebyen torsdag 5. desember. Da kommer med stor sannsynlighet saken om kommunens overtagelse av Fredrikstad stadion opp i bystyret som tilleggssak, en sak som vil legge føringer for FFKs utviklingsmuligheter i mange år fremover. I et litt kortere perspektiv, er imidlertid morgendagens batalje i Trondheim vel så spennende.

Smått nevrotiske særpingær valfarter denne helgen til DNB Arena i Trondheim. Bydelslaget Ranheim møter Sarpsborg 08 til et dramatisk oppgjør om den siste plassen i 2014-utgaven av Tippeligaen. Særpingæne var ytterst frustrerte etter kun å ha fått med seg en 1-0-ledelse fra onsdagens hjemmekamp mot Ranheims forsvarsmur. Det var hjemme i husklynga ved fossen et godt utgangspunkt skulle skaffes før returmøtet i Trondheim. Nå blir det derimot mange stadig kortere negler i nabobyen utover fredagskvelden og frem mot kampstart kl. 12.00 i morgen. Kampen lever fortsatt, selv om det nok er overhengende sannsynlighet/fare (stryk det som ikke passer) for at Sarpsborg kan smykke seg med tittelen «Tippeligaby» også i 2014.

Konsekvensene av et tap, vil som vanlig være størst for Tippeligalaget. Selv om særpingæne skryter av sin solide drift, vil det merkes både i pengepungen og spillerstallen om det blir spill i vikarligaen neste år. De kan jo bare spørre sine kjære naboer 17 kilometer mot syd om erfaringer med nettopp det.

På et overordnet plan vil det heller ikke være positivt for Østfold som fotballfylke å stå uten et Tippeligalag i 2014. Mye kan sies om de positive effektene av å ha et lag i Tippeligaen, men vel så mye kan sies om de negative effektene av å ha to sannsynligvis opprykksjagende Østfoldlag i Adeccoligaen. Vi må anta at flere lag satser videre mot Tippeligaen også neste år, og både Hønefoss, Tromsø, Sandefjord, Hødd, Hamkam, Bryne med flere vil nok gi FFK og S08 hard kamp om de to opprykksplassene. Særpingæne vil normalt være storfavoritter til å kapre en av de to plassene, mens FFK vil måtte kjempe med røkla om den andre.

Derfor bør vi se frem mot morgendagens viktige kamp i Trondheim med blandede følelser. For en FFK-supporter kjennes det intuitivt alltid riktig at Sarpsborg rykker ned, særlig om det medfører to morsomme lokaloppgjør neste sesong. I dette tilfellet vil antagelig gleden bli av ytterst kortvarig art, for realiteten vil bli at vi bytter ut en mulig utfordrer til en opprykksplass (Ranheim) med en soleklar opprykksfavoritt (Særp). Regnestykket er enkelt: Særp går ned = en opprykksplass å kjempe om for FFK i stedet for to. Da er kanskje ikke to intense lokaloppgjør så viktig, om disse stiller i samme kategori som «å pisse i buksa for å holde seg varm»?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar